De belastingrente stijgt per 1 juli naar 6%. Let dus goed op!

De te betalen belastingrente voor vrijwel alle belastingen stijgt per 1 juli 2023 van 4% naar 6%. De hogere rente geldt ook als u belastingrente ontvangt. Deze stijging werkt onder meer door naar de belastingrente die berekend wordt op een (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting, erfbelasting, loonbelasting, omzetbelasting en overdrachtsbelasting. Ons advies is om tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen om belastingrente te voorkomen. In dit artikel lees je er meer over en helpen we je graag op weg.

Belastingrente ontvangen

In de meeste gevallen ontvangt u geen rente als u recht heeft op een belastingteruggave. Dit is anders als de Belastingdienst bijvoorbeeld zonder reden te lang doet over het opleggen van uw belastingaanslag.

Belastingrente voor toeslagen blijft voorlopig 4%

De te betalen belastingrente rondom toeslagen blijft voorlopig gehandhaafd op 4%. Daarmee wijkt deze belastingrente af van de belastingrente op overige belastingen. Deze belastingrente wordt in rekening gebracht als toeslagen terugbetaald moeten worden. U betaalt belastingrente vanaf 1 juli volgend op het toeslagjaar, totdat de toeslag definitief is vastgesteld.

Nabetaling wel 6%!

Als te weinig toeslag is uitgekeerd en een nabetaling volgt, wordt vanaf 1 juli 2023 wel 6% belastingrente vergoed. Het aparte tarief belastingrente voor toeslagen moet namelijk per wet worden geregeld en zal terugwerkende kracht krijgen. Op deze manier wordt voorkomen dat ontvangers van toeslagen met terugwerkende kracht worden benadeeld.

Let op! Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari 2024 de te vergoeden belastingrente rondom toeslagen ook 4% zal gaan bedragen.

Invorderingsrente stijgt ook

Belastingrente is iets anders dan invorderingsrente. U betaalt invorderingsrente als u een belastingaanslag niet op tijd betaalt. De invorderingsrente bedraagt momenteel 2%, maar stijgt per 1 juli van dit jaar naar 3% en stijgt per 1 januari 2024 verder door naar 4%.

Let op! Deze stijgende invorderingsrente geldt ook voor coronabelastingschulden. Heeft u de mogelijkheid deze versneld af te lossen, dan adviseren wij u dat uiteraard te doen.

Hoogte rente voor VPB blijft voorlopig nog onduidelijk.

Voor de vennootschapsbelasting bedraagt de te betalen belastingrente op dit moment  8%. Het is nog niet bekend wat het percentage voor de vennootschapsbelasting per 1 juli 2023 wordt.

Let op! Voor de schenkbelasting geldt geen belastingrente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven