Leren en ontwikkelen, iets wat elke ondernemer zou moeten doen.

Jouw onderneming staat eigenlijk nooit stil. De ontwikkelingen in de markt, de wensen en verwachtingen van je medewerkers én binnen jouw branche vragen dat je voelsprieten voor ontwikkeling en leren een van de belangrijkste thema’s zijn in het modern ondernemerschap. Ook vanuit de overheid wordt dit meer en meer gestimuleerd. Sinds een aantal jaren heeft de overheid de SLIM subsidie beschikbaar gemaakt voor ondernemers in het MKB. Slim, wat staat voor Subsidieregeling Leren en Ontwikkelen In het Mkb, geeft ondernemers de ruimte om subsidie aan te vragen om een van de volgende activiteiten.

Een leerrijke omgeving bij MKB Ondernemers brengt vitaliteit in jouw onderneming, gedreven personeelsleden en nieuwe, vooral inspiratievolle ideeën en mogelijkheden. Veel van deze activiteiten monden uit in een ontwikkel- of opleidingsplan tussen medewerker en werkgever. Deze plannen zijn gericht op het inzichtelijk maken van de ontwikkelbehoefte om de leerrijke werkomgeving te versterken, vanuit het perspectief van de onderneming. Om welke activiteiten gaat het nog meer?

  • het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen ten behoeve van werkenden in de onderneming, of – in geval van een samenwerkingsverband – werkenden in andere mkb-ondernemingen;
  • het ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen of invoeren van een L&O-methode; of
  • het gedurende enige tijd bieden van praktijkleerplaatsen ten behoeve van een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf.

Er zijn ruime mogelijkheden om mét subsidie te investeren in jouw personeel. Met het verkregen subsidiegeld kunnen ondernemers en werknemers investeren in de leercultuur binnen het bedrijf.

Waarom ook belangrijk voor je als kleine ondernemer?

In de praktijk investeren ondernemers in het mkb minder in scholing en ontwikkeling dan grotere bedrijven. De overheid wil hier verandering in brengen. Ze zien dat het mkb de grootste werkgever van Nederland is, maar dat een kwart van de ondernemers moeite heeft om personeel binnen te houden.

De mogelijkheid tot scholing, opleidingen en persoonlijke ontwikkeling draagt bij aan je aantrekkelijkheid als werkgever. De overheid wil ondernemers daarbij helpen via de SLIM-subsidie. Voorheen had je daar ook andere subsidieregelingen voor, zoals NL leert door en het STAP-budget.

Voorbeelden SLIM-subsidie

Waar kun je de SLIM-subsidie precies voor gebruiken? Een paar voorbeelden:

  • Start een digitale bedrijfsschool waarmee werknemers elke dag aan hun soft skills kunnen werken
  • Ontwikkel een interne opleiding
  • Laat je bedrijf doorlichten, voor meer focus op doelgroep, soorten projecten en kansen voor de toekomst
  • Laat onderzoek doen om de aanwezige kennis en kunde te borgen voor de toekomst
  • Bouw en ontwikkel een digitale leeromgeving op het intranet
  • Ontwikkel een nieuwe methodiek voor grip op technologische ontwikkeling en opleiding van medewerkers

Hoeveel subsidie kun je in 2024 krijgen via de SLIM-subsidieregeling?

Dit zijn de maximale subsidiebedragen:

  • Voor een individuele mkb-onderneming maximaal € 25.000 (2024). Subsidiepercentages: 80% voor het klein mkb, 60% voor het middelgroot mkb.
  • Voor een samenwerkingsverband (niet verbonden organisaties) maximaal € 500.000 (2024) per project, € 200.000 per deelnemende onderneming. Subsidiepercentage: 60%.
  • Voor een grootbedrijf in de landbouw, horeca of recreatie maximaal € 200.000 (2024). Subsidiepercentage: 60%.

Tijdvakken SLIM-subsidieregeling 2024

Wanneer is de subsidie beschikbaar? In 2024 zijn er 3 tijdvakken. Zorg dus dat je op tijd bent met het aanvragen van de SLIM-subsidie.

Voor mkb’ers

  • Tijdvak 1: 1 maart om 9.00 uur tot en met 28 maart om 17.00 uur
  • Tijdvak 2: 2 september 9.00 uur tot en met 30 september 17.00 uur

Ons HR Team helpt je graag bij de voorbereiding, analyse en het indienen van de subsidie aanvraag voor het SLIM budget. Meer weten? Neem contact op en download de informatiewijzer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven