Startende zzp’er loopt vaak geld mis door gebrekkige kennis aftrekposten

Zeven op de tien startende zzp’ers die dit jaar zelf hun aangifte inkomstenbelasting doen, weten niet goed hoe fiscale aftrekposten werken. Vooral het gebrek aan kennis over de investeringsaftrek (KIA) zorgt ervoor dat ondernemers vaak honderden euro’s te veel belasting betalen. Ook weten veel starters niet dat ze hun pensioeninleg en AOV-premie mogen aftrekken van hun belastbaar inkomen.

Vooral starters doen hun aangifte vaak zelf, zo blijkt uit onderzoek van zzp-bank Knab onder ruim 1.000 zzp’ers. 46% van de zelfstandigen die korter dan drie jaar ondernemen, vult de aangifte zonder hulp van een expert in. Naarmate de ervaring toeneemt, besteden ondernemers dat werk vaker uit.

Maar liefst 70% van de starters die dit jaar zelf hun belastingaangifte doen, geeft aan niet goed te weten hoe aftrekposten werken. Onder ervaren zzp’ers daalt dit percentage naar 33%. Met name de investeringsaftrek (KIA) is bij velen onbekend, terwijl juist deze aftrekpost veel zzp’ers geld oplevert als ze die inzetten.

Kortgezegd kunnen ondernemers via deze aftrekpost een deel van het aankoopbedrag van zaken als een laptop, gereedschap en een zakelijke auto aftrekken van hun winst. Op die manier betalen ze minder inkomstenbelasting.

AOV-premie en pensioeninleg

Ondernemers kunnen ook belastingvoordeel halen uit hun pensioeninleg en de premie voor hun arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Bijna de helft van alle starters – die zelf aangifte doen –  legt regelmatig geld in voor hun pensioen of betaalt een AOV-premie. Van die groep weet maar liefst 30% niet dat ze deze bedragen mogen aftrekken van hun belastbaar inkomen. Bij de ervaren zzp’ers gaat dat om slechts 7%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven