Lenen bij jouw BV: Wat is excessief lenen?

We gaan er even vanuit dat je directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent en je wilt een huis kopen of een nieuwe auto of de droom boot voor bij je vakantiehuis of een investeringspand. Je kunt dan geld lenen bij je BV. Zelfs voor consumptieve uitgaven. Maar waar moet je op letten, en wat mag er binnen de wet? Wat is verstandig om te doen en wat zijn de risico’s? We lichten het graag aan je toe.

Geen zakelijke voorwaarden, geen lening

Al eerste punt geldt voor jou als DGA dat je een lening op grond van de wet schriftelijk moet vastleggen. Dit geldt voor alle handelingen. Indien een handeling niet is vastgelegd, dan zou de handeling op grond van de wet vernietigd kunnen worden.

Vervolgens moet je jezelf afvragen of je echt van plan bent om de lening terug te betalen en of je daar privé wel toe in staat bent. Is dat niet het geval, dan is er feitelijk geen sprake van een lening, maar een dividenduitkering. Je neigt er natuurlijk naar om voor een lening te kiezen, omdat een dividenduitkering op het moment duurder is door de belastingheffing. Maar als je de Belastingdienst niet kan overtuigen dat je leent van je BV, nemen ze de uitkering aan als een dividenduitkering die ze dan direct belasten.

Het is daarom van groot belang om de voorwaarden rondom de lening op zakelijke gronden vast te leggen. De voorwaarden moeten zodanig zijn dat je die bij een lening met een willekeurige derde ook vastlegt.

In het verleden zijn veel discussies geweest tussen de Belastingdienst en belastingplichtigen over de zakelijkheid van dergelijke leningen. Heldere afspraken over de looptijd, rente, aflossing en zekerheden zijn daarbij van groot belang. Indien de Belastingdienst vaststelt dat er geen zakelijke voorwaarden zijn afgesproken, heeft dat dus fiscale gevolgen. Ze belasten het bedrag van je lening dan als een dividenduitkering of als loon. Bij je BV wordt een dergelijke lening dan als een informele kapitaalstorting behandeld, waardoor bijvoorbeeld afwaardering van een lening niet meer gaat.

Boven € 700.000 is excessief leengedrag

Het was de Belastingdienst en de politiek al jaren een doorn in het oog dat DGA’s veelvuldig van hun BV lenen. Om die reden zijn per 1 januari 2023 de fiscale gevolgen van lenen bij de BV veranderd met de Wet Excessief lenen.

De hoofdregel van deze wet is dat een DGA niet meer dan € 700.000 bij zijn of haar BV’s mag lenen. Deze wet bestempelt hogere (saldi aan) leningen als ‘excessief’ en daarmee ongewenst. Alles wat deze grens te boven gaat, wordt daarom als fictieve dividenduitkering belast. Op die manier heft de fiscus direct belasting en nemen zij het uitstel van belastingheffing grotendeels weg.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven